Office

ARCAM Building in Oosterdok, Amsterdam, the Netherlands by René Van Zuuk Architekten

Arcam Oosterdok A Modern Arcam Architecture At Night Arcam Oosterdok A Modern Institutional Building In Netherlands Arcam Oosterdok City View From Inside Arcam Oosterdok Exterior Architecture View Arcam Oosterdok Front Entry Facade Arcam Oosterdok Glass Facade At Night Arcam Oosterdok Glass Wall Seen From Inside Arcam Oosterdok Hanging Structures Inside Arcam Oosterdok Inside The Office Building Arcam Oosterdok Interior Lighting At Night Arcam Oosterdok Interior Lighting Installation Arcam Oosterdok Interior Stairs Installation Arcam Oosterdok Interior Stairs Railing Installation Arcam Oosterdok Massive Glass Wall Installation Arcam Oosterdok Meeting Room Interior Arcam Oosterdok Metal Facade Material Usage Arcam Oosterdok Metal Facade Material Arcam Oosterdok Photo At Dawn Arcam Oosterdok Ungeometrical Shape On The Front Arcam Oosterdok Uplight Installation Arcam Oosterdok Detail 03 Plan Arcam Oosterdok Detail 05 Arcam Oosterdok Detail Number 02 Arcam Oosterdok Detail Of The Design Arcam Oosterdok Detail Shape 01 Arcam Oosterdok East Elevation Plan Arcam Oosterdok Floor Level Plan Arcam Oosterdok North Elevation Design Arcam Oosterdok Quay Level Plan Arcam Oosterdok Roof Plan View Arcam Oosterdok Section 02 Design Plan Arcam Oosterdok Section Number 03 Arcam Oosterdok Section Number 1 Arcam Oosterdok Siteplan Design View Arcam Oosterdok Situation Plan View Arcam Oosterdok South Elevation Plan View Arcam Oosterdok Street Level Plan Design Arcam Oosterdok West Elevation Plan

The ARchitecture Centre Amsterdam (ARCAM) demanded a importantly more prominent accommodation. Hence a tremendous location just about to the Oosterdok was apportioned to this promotional institute. In the neighborhood of Renzo Piano’s New Metropolis was a little pavilion also designed by him that was going to be dismantled. The columns and some of the floors needed to be integrated in the new design.

Reuse of base components wasn''t the only limitation laid upon the architect. Consultation in the early stages of the design process of several parties ensued in a maximum building envelope. This outline rendered a trapezoidal building volume up to three stories high.

First, the view of the pavilion from the Maritime Museum needed to be utmost modest. This providing the possibility to lower the waterfront façade compared to the street façade at the Prins Hendrikkade. Second, the street facade needed to represent a closed character and at the same time the building should open up on the waterfront. Last but not least it was demanded that the pavilion would be a compact monolith.

The different facades all have their own distinctive perspective. For example the folded skin combined with the bevelling glass facade results in a spectacular entrance. On the other hand the east side displays a most austere view. The waterfront view reveals the soul of the pavilion through the curtain glass, barely showing the structural steelwork.

Architect: René van Zuuk Architekten
Client: Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam / NL
Building Contractor: H.J.Jurrïens b.v., Utrecht/ NL
Structural Ingeneering: Advies en Ingenieursbureau Van der Laar, Eindhoven/ NL
Site Area: 300 sqm
Constructed Area: 477 sqm
Budget: US $2.03 M
Photographs: Luuk Kramer