Sports Center

Birkerød Sports and Leisure Centre in Bistrupvej, Denmark by Schmidt Hammer Lassen Architects

Birkerod Sports Center Front Building View Birkerod Sports Center Modern Leisure Center In Denmark Birkerod Sports Center Exterior Facade Night View Birkerod Sports Center Exterior View From Street Birkerod Sports Center Far View Shot Birkerod Sports Center Glass Windows Curtain Closed Birkerod Sports Center Glass Windows Curtain Half Open Birkerod Sports Center Glass Windows Curtain Open Birkerod Sports Center Handball Area Birkerod Sports Center Spectator Seats Birkerod Sports Center Swimming Pool Indoor Birkerod Sports Center Swimming Pool Wall Decoration Birkerod Sports Center Ventilation

The Birkerød Sports and Leisure Centre complex is intended to be multi-functional that includes a large multi-purpose hall with enough area to provide  two handball courts with accompanying mobile spectator stands and a V.I.P. lounge. There are two additional smaller allowing the complex to accommodate major sporting events, concerts and other cultural events, as well as school sporting events and small, local sports initiatives requiring more intimate settings.

The Danish artist Astrid Krogh had taken part of this project, decorating it's exterior facades, proving that the collaboration between artist and architect is a great practice to get the building completed with a different style. Black circles form interlinking patterns when the louvres are closed – the translucent cladding bringing a glowing quality to the natural daylight filtering through to the interior spaces.

The façades were developed especially for this building project and represents an innovative façade solution, simply constructed of materials characterized by high-strength properties, and presenting an elegant appearance. The structure consists of panels of a composite material, popularly known as glass fibre, which is very strong and can be made to very thin specifications.

Moreover the composite can be glued to the glazing without the use of clunky mullions and tran-soms or the occurrence of friction between glass and frame. In the composite frame, vertical louvres can be drawn to one side, locked into the open or closed position, and so regulate light. And into these louvres, also made of composite material, various elements may be integrated.

Architect: Schmidt Hammer Lassen Architects
Client: Birkerød Municipality
Ingeneering: Moe & Brødsgaard Consulting Engineers
Photographs: SHL