Office

CCDH Office in Buenos Aires, Argentina by Ignacio Montaldo Arquitectos

CCDH Office Brick Architecture Design CCDH Office Contemporary Brick Architecture Design CCDH Office Brick Clad Exterior Perimeter CCDH Office Exterior Brick Wall Cladding CCDH Office Exterior Bricks Walls And Glass Windows CCDH dh Office Exterior Lighting View CCDH Office Exterior Wall Perforated Design CCDH Office Glass Walls Indoor CCDH Office Inside Concrete Floor Material CCDH Office Inside Interior Stairs Design CCDH Office Lighting Installation Deiling CCDH Office Lighting Set On The Exterior CCDH Office Zap Building Height CCDH Office Zap Large Section CCDH Office Zap Section Plan Cortex CCDH Office Zap Side Section Details CCDH Office Zap Subsequent Plan CCDH Office Zap Top Plan Detail

Located in a small town in the Province of Buenos Aires, the CCDH is a small office building for rent. The architecture is built on a 26m x 14,45 m on the sides and 372m2 of surface, settled within a suburban surroundings where low houses prevail. The building purpose along with lot performance, urban planning and construction codes determine the building's shape, which is a 7,70m x 18,80m x 8,50m prism.

The main action for the design was to settle the available ground plan on the corner, in order to capitalize the direct park and racetrack views, while moving the vertical circulation core and the access to building to the back of the property on Tres Sargentos Street.

The architect used a reinforced concrete structure with a 65 cm high perimeter beam and 25 cm high louvered blocks that bring gaps of about 7x 8 meters. The building envelope was made of brick, which was carefully applied according to its use in each parament. Therefore, brick works as a “bath curtain” in the centre, as a “parasol” in the staircase and as fence on the ground floor. All the project was thought based on brick measures in order to avoid their being cut.

Special attention are given to joint measures between bricks and their depth. Horizontal joints are 1cm thick, while those of 2cm were taken as 2,5 cm in order to hide the support mortar. Glass panes were covered with exterior roller shades made of black vinyl and polyester fabric punctured as a warbler, annulling the loss of the view and crossed ventilation, and at the same time reducing the rise of temperature due to solar radiation.

Architects: Ignacio Montaldo Arquitectos
Client: Centro de Consignatarios Directos de Hacienda
Collaborators: Juan Manuel Munari & Silvia Colomboa
Contractor: Project Management S.A.
Structural Engineering: Pablo Galotto Lighting: Verónica de la Cruz
Electrical Engineering: Daniel Milito
Services: Eduardo Gamulín
Sun protection: Arq. Laura Dardano
Site Area: 371 sqm
Constructed Area: 740 sqm
Photographs: Daniela Mac Adden