Public Facility

Children's Toy Library in Bonneuil sur Marne, France by LAN Architecture

Bonneuil Toy Library Colorful Interior Kids Playing Area Bonneuil Toy Library Concrete Exterior Clad Bonneuil Toy Library Exterior Concrete Cladding Upper Level Bonneuil Toy Library Front Building View Bonneuil Toy Library Front Large Glass Doors Bonneuil Toy Library Inside The Glass Doors Bonneuil Toy Library Left Exterior Building Plan Bonneuil Toy Library Rich Sunrays Through The Interior Bonneuil Toy Library The Look Of Exterior From Street View Bonneuil Toy Library Context Model Bonneuil Toy Library First Floor Plan Bonneuil Toy Library Ground Floor Plan Bonneuil Toy Library New Skin Surrounds The Core Bonneuil Toy Library Section Aa Bonneuil Toy Library Section Bb Bonneuil Toy Library Situation Plan

The Bonneuil-sur-Marne children''s toy library is a public building as well as a play space for children. The project produces an opposition between monumentality and the need for a warm, friendly environment within the same building.

It is located in an area where 1960''s social housing has had a strong physical and social impact. The exterior and interior spaces are designed to respect the dual nature of the building. The monolithic shell-like elevations are closely linked to the surrounding urban context. The architectural approach: towards a shell-like solution.

The design of the Bonneuil-sur-Marne children''s toy library resulted from an approach that aimed to simultaneously resolve a number of problems and develop new ideas:
- New use for an existing building
- Design of a children’s play area
- Creation of a small-scale public facility in a socially unstable area occupied by large housing complexes
- The difficulties of a very restricted budget (initially, the programme simply called for a new interior layout)

The strategy was inspired by a medical logic of intervention. The creation of an additional freestanding skin allowed the architects to control the interfaces between exterior spaces, building and interior spaces, as well as meet the need to provide generous volumes.

The result is a volume that seems to have always existed and whose bunker-like appearance is reminiscent of a vernacular construction.

Architects: LAN Architecture
Client: Bonneuil sur Marne local authority
Team: Cabinet MTC (all-trades engineers)
Budget: US $1,120,000
Constructed Area: 380 sqm
Photographs: Jean-Marie Monthiers