Houses

Double House in Danderyd, Sweden by Tham & Videgård Hansson

Tham Videgard Cube Shaped House Design Tham Videgard Dark Grey Exterior Color Scheme Tham Videgard Exterior Glass Windows Tham Videgard Interior Minimalist Design Tham Videgard Interior Staris Photograph Tham Videgard Large Framed Glass Walls Tham Videgard Minimalist Interior Color Scheme Tham Videgard Side Exterior View Tham Videgard Ground Floor Plan Tham Videgard Roof Plan Tham Videgard Second Floor Plan Tham Videgard Section 01

A house organized as a spiralling sequence of four large rooms in four levels. These big spaces without a fixed hierarchy let this house invite the inhabitants to organise their lives following their own preferences.

The building envelope was defined by the full width, the maximum area and height fitting into the building regulations. More or less mirrored in plan, the two units contain small adjustments in relation to the differences in orientation, light and views.

As a result of the existing topography spatial variations were developed; starting with the four meter ceiling height of the entrance level, the vertical passage up to the horizontally extended spaces opening up towards the surrounding greenery. The upper large room constitutes the link to the roof terrace – the biggest social area in the house.

Construction is in situ cast concrete. Facades are rendered in plaster coloured dark greyish blue. Protruding window boxes made of oak add a 3-dimensional quality to the facade, thus enhancing the depth and massive character of the interior. All glass panes are fixed, with wooden side vents and doors.

Architects: Tham & Videgård Hansson Arkitekter
Architects in charge: Bolle Tham & Martin Videgård Hansson
Site Area: 1,006 sqm
Constructed Area: 360 sqm + roof terrace
Photographs: Åke E:son Lindman