Museum

Garden Museum by Dow Jones Architects

Dow Jones Museum Interior 01 Dow Jones Museum Interior 02 Dow Jones Museum Interior 03 Dow Jones Museum Interior 04 Dow Jones Museum Interior 05 Dow Jones Museum Interior 06 Stairs Dow Jones Museum Interior 07 Dow Jones Museum Interior 08 Dow Jones Museum Interior 09 Dow Jones Ground Floor Plan Dow Jones Belvedere Plan Dow Jones First Floor Plan Dow Jones West Elevation Plan Dow Jones West Section Plan

It appeared to us that producing a committed place for the museum’s permanent collection was evenly important, as the exhibits were oftentimes moved to make space for events. We developed a strategy which addressed both issues. Our idea was to produce a belvedere within the subsisting building. This hosts the new galleries and supplies a raised ground from which a new perspective of the existing building is attained.

The belvedere structure enables us to place the temporary gallery at ground floor level and move the permanent collection, from its former location in the nave, up to the new first floor level. This new arrangement also empties the nave of exhibits so that the museum’s diverse cultural programme of lectures, debates and seminars can take place alongside the exhibitions.

The belvedere is made from Eurban, a pre-fabricated structural timber material. We used this material as it is light weight and very strong, and allowed us to realise the building forms we required. Being pre-fabricated and made of large panels it is also very quick to build with. The museum was closed for only 12 weeks whilst the work took place, and of this time the structure took three weeks to assemble.

The timber structure is very environmentally friendly. It is made from farmed European timber and is carbon negative. This building has removed 200 tonnes of CO2 from the atmosphere. The windows and doors are strongly coloured and protrude through the raw timber walls. The furniture and signage is also strongly coloured and is read as a further layer of detail added to the mute timber form.

Architects: Dow Jones Architects
Project Year: 2007