Pavillion

Green Void in Sydney, Australia by LAVA

Green Void Flexible Pavilion Installation Design Green Void Ch Panel Built View Green Void Green Void Build Up Photo 2 Green Void Green Void Build Up Photo 3 Green Void Green Void Build Up Photo 4 Green Void Green Void Build Up Photo 5 Green Void Green Void Build Up Photo 6 Green Void Green Void Build Up Photo 7 Green Void Green Void Build Up Photo 8 Green Void Green Void Build Up Photo 9 Green Void Green Void Build Up Photo Green Void White Custom Model Green Void Wireframe Colored Screenshot Green Void Floorplan Green Void Section Plan

The project renounces on the application of a structure in the traditional sense. Instead, the space is filled with a 3-dimensional lightweight-sculpture, solely based on minimal surface tension, freely stretching between wall and ceiling and floor.

The product shows a new way of digital workflow, enabling the generation of space out of a lightweight material that requires minimal adjustments onsite to achieve a complete installation in an extremely short time.

The sculpture materials consist of a double stretch, 2 way woven fabric that is mechanically attached to specially designed aluminium track profiles. Each profile is suspended from above, and to the side, on 2mm stainless steel cabling.

The lightweight fabric design follows the natural lines, contours and surface-tension of the fabric. The curves can be seen as the result of invisible bubbles that are translated into an organic 3-dimensional space. While appearing solid, the structure is soft and flexible and creates highly unusual spaces within customs house, which come to life with projection and lighting. Rising up to the top level restaurant, a vertical distance of almost 20m, the sculpture provides an intense visual contrast to the beautifully restored heritage interior of Customs House.

Architects: LAVA
Project Team: Chris Bosse, Tobias Wallisser, Alexander Rieck
Collaborators: Jarrod Lamshed, Esan Rahmani, Kim Ngoc Nguyen, Anh Dao Trinh, Erik Escalante Mendoza, Pascal Tures, Mi Jin Chun, Andrea Dorici
Materials: Specially treated high-tech Nylon and light
Area: 300 sqm
Volume: 3,000 sqm
Fabrication and installation: Mak Max
Photographs: LAVA Digital Workflow