Houses

House 1 in Penafiel, Portugal by Claudio Vilarinho

Penafiel Portugal Modern House On The Hill Penafiel Portugal Aerial View Penafiel Portugal Construction Process Photo From Below Penafiel Portugal Construction Process Penafiel Portugal Front Construction Photo Penafiel Portugal View In Heights Penafiel Portugal Elevation 01 Plan Penafiel Portugal Plan 02 Penafiel Portugal Site Plan

The idea: a white volume (28x10m) that rests on a continuous grass carpet.The second idea: the house has 6 façades. We wanted the sealing of the house’s terrain to be permeable (wooden slats 6x6cm). The construction system is made out of Light Steel Frame.

When in a highest stage we are descending the existing path, we see a volume that comes down and accompanies us; suddenly this volume leans up and projects itself to the valley. The parking is located below the house (standing 10m in the air), the floor is made out of cement slabs that enables the circulation of a car while the grass grows.

The access to the main entrance of the house it’s done through a “negative in the centre of the body” (a patio that contains a small tree). Besides this opening in the roof, it has other four; we explore ways of air circulation, shades, contemplation; we want to enable different atmospheres.

The program is the conventional one for a house with four bedrooms.In the elaboration of the project we had the need to orient the openings for the sights towards the horizon, on the other hand those same openings are predominantly oriented to West and South, leaving the East façade completely closed.

Architects: Claudio Vilarinho
Contractor: Objecto, Engenharia e Construção Lda. + Others
Engineering: Apótema – Gabinete de Projectos Eléctricos, Rita & Gás, Lda. + Futureng, Lda. + Objecto, Engenharia e Construção Lda.