Houses

House in Matinhal, Portugal by ARX PORTUGAL

Arx Martinhal Front House Architecture Arx Martinhal Building Architecture Long Shot Photo Arx Martinhal Interior Corridor White Light Atmosphere Arx Martinhal Minimalist House Design Arx Martinhal Section Wall Sunlight Arx Martinhal Stairs Arx Martinhal The Architecture Arx Martinhal Tiling Arx Martinhal Upper Level Photo Sky Arx Martinhal View From Heights Arx Martinhal First Floor Plan Arx Martinhal Ground Floor Plan Arx Martinhal Maquette 01 Arx Martinhal Model Maquette Arx Martinhal North Elevation Arx Martinhal Section 01 Arx Martinhal South Elevation

Located in Sagres (Algarve), the furthest southwest location in Portugal, the house was developed along the precise regulations, defined in the urbanistic project, from distances to borders, access and total amount of construction area and volume.

The house is white and the roofs are flat, as they where often built in traditional architecture in this area, for drying fruits an fish, leaving us a particular architectural heritage that touristic resorts seem to have forgotten.

The highest and longest volume is located in the north to create an protect a central marble patio from the strong and permanent winds. An “L” shaped bedroom wing helps creating privacy from the access road into the pool. Inside and outside spaces are always articulated by courtyards, a typology from the Moorish legacy, while filtering views to selected fragments of untouched landscape.

Architects: ARX PORTUGAL - José Mateus y Nuno Mateus
Constructed area: 320 sqm
Structure: SAFRE, Estudos e Projectos de Engenharia Lda.
Photographs: FG + SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra