Museum

Museum Liaunig in Neuhaus, Carinthia, Austria by Querkraft

Liaunig Aerial Front View Liaunig Cantilevering Exterior Liaunig Exhibition View Liaunig Exterior Fin Profile Liaunig Exterior Light Liaunig Floor Brown Liaunig Glass Windows Interior Liaunig Interior Showcases Liaunig Large Glass Windows Liaunig Minimalist Concrete Wall Liaunig Museum Interior Exhibition Liaunig Night View Liaunig Outside View From Inside Liaunig Roof Profile

The museum liaunig projects from Querkraft out on two sides over steep-sided ground, high up in the landscape. A cut through the hill marks a precise intervention in nature.SignPlanted into the site the new museum emerges more like a work of landart. Only a small part of the outstretched museum building is visible.

Cut through the hill, the main body of the museum slices through a densely-wooded, steep-sided embankment, providing an unparalleled view over the river drau seventy meters below.The building cantilevers an impressive thirty meters out, over a steep bank towards the approach road – clearly visible to approaching visitors.

The museum entrance zone is orientated toward both the centre of neuhaus and the nearby historical castle owned by the museum's patron.The substantial viewing storage depot is one of the main areas of the museum.

Architects: Querkraft – Jakob Dunkl, Gerd Erhartt, Peter Sapp
Project Architect: Erwin Stättner
Project team: Sandra Denk, Dominique Dinies, Vera Kittler, Janine Hochrieser, Jan Geldermann, Charlotte Lieske, Tobias Colz, Petra Meisenbichler, Dana Rakova
Client: dkfm herbert liaunig

Construction year: 2007-2008
Constructed area: 4,810 sqm
General Contractor: werkstatt wien, vienna
Structural Engineering: werkraum wien ingenieure, project management: jan umlauf, vienna
Photographs: Lisa Rastl