Educational

Soundhouse by Jefferson Sheard & Careyjones Architects

Soundhouse An Architecture Design Soundhouse Black Color Facade Soundhouse Black Wall Surface Soundhouse Exterior Architecture Soundhouse Exterior Facade Look Soundhouse Skylight

Covering 450 sqm and is three storeys in height, the building's unique black cube structure is set to become a landmark on the university campus, the bold and simple design reflecting the existing inventiveness of the Portobello area.

Professor Keith Burnett, Vice-Chancellor of the University of Sheffield, said: "The Soundhouse is the first building to be completed in the second phase of our development of the Jessop site, with the first phase seeing the completion of the Sheffield Bioincubator.

The unique state-of-the-art Soundhouse is an innovative addition to the campus and will allow our students to nurture and develop their passion for music in a modern and creative environment." Mike Harris, Director at careyjones architects, said: "Working with a forward thinking client such as the University of Sheffield allowed careyjones to really push the design boundaries for the Soundhouse.

From the outset this project was always going to be technically challenging as it was highly innovative in terms of both the cladding and internal fit out. The building required intricate detailing at every stage; internally to meet the demanding acoustic requirements following through externally to the unique envelope of the Soundhouse using a construction method never before used in the UK.

"We believe the detailing has gone a long way to providing the University with the 21st Century flagship building which they envisaged when they approved the original design concept." The Soundhouse was constructed by Kier.ENDSTechnical note: The use of rubberised tanking as an exposed external membrane has never before been undertaken here in the UK.