Houses

Vader House in Melbourne, Australia by Andrew Maynard Architects

Modern Home Design In Australia Contemporary House Design In Australia Front House Design Photo House Ventilation Shade Details House Ventilation Shade Looking Into The Contemporary House Interior Bathroom Bathtub With Large Glass Windows Bathroom Interior With Open View Glass Windows Interior Viewing The Bathroom Slide To Shower Interior Viewing The Bathroom Slide To Sink Bricks Exterior Facade Material Front House Interior Design Home Interior Lighting Setting House Interior Lighting At Night Interior Looking To Kitchen Space And Stairs To Second Level Interior Stairs Space With Metal Railings Kitchen Area Contemporary Design Kitchen Space Area With Contemporary Metal Lighting Cap Lighting On At Dusk Roof Facade Accent Second Floor Interior View Sunlight Strikes Into The Kitchen Ventilation On The Upper Parts Of The House White Minimalist Interior View Bb Section Plan Diagrams 05 View Diagrams Pan 3d View Diagrams Side Plan Bricks Diagrams Sunlight Directional View East Elevatio Plan Floor Plan View South Elevation Plan

With the high boundary wall, the Vader House appear to emerge as the distorted roof form interrupts the symmetrical roof line typical of Fitzroy. Framed steel skeleton extension envelopes the remarkably high masonry boundary wall built prior to height restrictions, reclaiming it into the interior.

The roof responds to site setbacks which result in a distorted and subverted answer to regulations, and at the same time which produces high folded internal planes, allowing double height ceilings, a mezzanine level and spacious interior.

A shield of louvres encases the Eastern and Western facades of the extensions, which peel back to reveal a folded internal environment of soft colours framed by exposed steel beams. The interior is occasionally punctured by windows allowing a cinematic light to dance over the internal workings of the Vader House.

The extension is made out of elements that seem to have descended at the eastern end of the site in a tetris like manner. Unexpectedly a random tetris piece has lodged itself deep within the walls of the original building. This floating block provides the master bedroom with a en-suite reflecting its downstairs companion, mixing the terrace to the extension and giving a glance of what one will experience as they move through the site.

Many elements of the design prove to serve multiple functions. The bold stair case becomes part of the kitchen joinery, the louvres act as light control as much as privacy screening, and the boundary external wall doubles as the internal kitchen wall.

Architects: Andrew Maynard Architects
Architects Team: Andrew Maynard, Mark Austin, Matthew McClurg
Constructed Area: 120 sqm
Budget: $500,000