Houses

Valley House in Vieira do Minho, Portugal by Guilherme Machado Vaz

Machado Vaz Minimalist House Design In Natural Machado Vaz Bedroom Interior Machado Vaz Front Porch Machado Vaz Natural Surroundings Machado Vaz Upper Floor Interior Machado Vaz Wooden Flooring

All the conception process of the Valley House starts with the Valley without the house, or either, with the confrontation of the architect with natural space. I started defining intentions. The will to respect the local topography and to take the people, through the house, to cover and to usufruct 10.000m2 of available area had been the first ones to appear.

I wanted a proportionate volume in relation to the land. The idea of one lost object in the vast space did not please me, so I came up with a long and compact element embedded in the ground.

Architect: Guilherme Machado Vaz
Client: Júlio Machado Vaz
Location: Vieira do Minho, Portugal
Project: 1998 2002
Construction: 2002 2005
Consultants: SGPE, lda.
Contractor: António Dias Ribeiro, Lda.
Photographs: Leonardo Finotti