Houses

Vanguard Way in Dallas, Texas by Morrison Seifert Murphy

Dallas Vanguard House Minimalist Home Design Dallas Vanguard House Bathroom Interior Photo Dallas Vanguard House Bathroom Interior Dallas Vanguard House Bedroom Master Interior Dallas Vanguard House Dining Room Area Dallas Vanguard House Front House Minimalist Architecture Dallas Vanguard House Interior Bedroom Design Dallas Vanguard House Interior Living Room Photo Dallas Vanguard House Massive Glass Windows Exterior Dallas Vanguard House Minimalist Interior Bedroom View Dallas Vanguard House Minimalist Interior Corridor Dallas Vanguard House Outside View From Massive Glass Windows Dallas Vanguard House Upper Level Bridge Dallas Vanguard House Upper Level From Below

The Vanguard Way project was the first house completed by Morrison Seifert Murphy in Dallas which devoted to modernism. The site which was chosen by the client is an irregularly-shaped area that overlooks a public park and waterway.

MSM then commissioned to accomodate two program in a compact, two-story structure extends to the buildable limits of the property but reserves some space for private outdoor uses. The garage, accessed via an open motor court, can double as a photographic studio.

The entry point of the house is from the street under a covered porch that leads to a double- height entry that is illuminated from above. The space compresses just before entering the next double-height volume of the living room. This space is adjoined by the dining space and kitchen. The master bath, dining space and living space are arranged enfilade about a centerline that leads through a double-height window wall to a sculpture garden and the park beyond. The guest suite above dining space is organized about this same axis and has its own view to the park and waterway.

The master suite adjoins a walled terrace containing a spa and fireplace. With the sliding panels open these spaces can be used as one. The powder bath is an exquisite space best explained by the images contained herein. Suffice to say that due to its unique plan and dramatic presence the owners have made it a part of the entry experience. The entire house is rendered in hard-troweled, white stucco with sealed concrete floors throughout the ground level.

Architects: Morrison Seifert Murphy
Architect in Charge: Lionel Morrison, FAIA
Constructed Area: 250 sqm
Engineering: David Bowick, Blackwell Engineering
Construction: Kropf Industries, Penfold Construction