Houses

Villa Old Oaks in Ljubljana, Slovenia by OFIS Arhitekti

Old Oak Villa Front Facade House Photograph Old Oak Villa Exterior Facade House Design Old Oak Villa Exterior House On Winter Old Oak Villa Glass Windows Exterior Installation Old Oak Villa Glass Windows Exterior View Old Oak Villa Glass Windows Exterior Old Oak Villa Glass Windows Installation Old Oak Villa House Photograph Below To Upper Old Oak Villa Light Through Wall Effect Old Oak Villa Wall Wooden Facade Old Oak Villa Cross Section Plan Old Oak Villa Ground Floor Plan Old Oak Villa Level 01 Plan Details Old Oak Villa Level 01 Plan Old Oak Villa Long Section Plan Old Oak Villa Site Plan Old Oak Villa West Elevation Plan

The residence is situated in a new neighborhood of six larger villas. The unique feature of the site is a splendid view of a stand of oak trees that are over a hundred years old. The terrain slopes down towards these trees.

The heart of the house is an external covered courtyard. Main spaces such as the entrance lobby and staircase, the children’s playroom, the dining, living, bedroom and work areas overlook this space. These rooms, plus the wellness area with its small pool, also have a view of the park.

The house is a private residence positioned in the neighborhood of 6 larger villas. The quality of the site is a beautiful view to the existing common park with oaks over 100 years old. Therefore the aim of the building was to open view from all main spaces of the house towards these trees.

The concept of atrium, semi-glazed roof and louvers allows major savings to be made in the amount of electrical energy needed for lightning, cooling and heating. In addition, direct isolation via the facades and roof results in a high passive thermal yield during the heating period. In summer in contrast effective sun shading helps to minimize cooling energy needs.

Architect: OFIS arhitekti
Project leaders: Rok Oman & Špela Videcnik
Design Team: Rok Oman, Špela Videcnik, Neža Oman, Florian Frey, Vanja Fink, Špela Uršic
Constructed Area: 800 sqm
Budget: 1M Euro (US $1,32M)
Photographs: Tomaz Gregoric