Houses

Villa Roling in Kudelstaart, Netherlands by Paul De Ruiter

Villa Roling Modern Lake House Architecture Villa Roling Day View Lake Villa Design Villa Roling Front House Photograph Villa Roling Interior Gallery Photograph Villa Roling Interior Glass Walls Installation Villa Roling Interior Glass Walls Viewing The Lake Villa Roling Interior Meeting Room Photograph Villa Roling Night Photograph Outdoor Lake Villa Roling Outdoor View House Glass Walls Villa Roling Upper Level House Outdoor View Villa Roling View To The Lake Villa Roling First Floor Plan Villa Roling Ground Floor Plan Villa Roling Section Aa Plan Villa Roling Section Bb Villa Roling Section Cc Plan

A group of passionate art collectors has become one of the Paul De Ruiter architects with this villa Röling project. As of the brief, the people are longing for a house that would do greatest justice to their collection of paintings and sculptures.

However, the location of their house, at the edge of the lake Westeinderplas, is so splendid that it was no option to make a closed volume which would have large wall surfaces for hanging on the paintings but would limit the view of the surroundings. The view of the lake and the garden should be maximal.

Therefore the architect decided to design two contrasting volumes, a transparent glass volume overlooking the lake and the garden, and a ''floating'' wooden box on top of it for the works of art.

The ground floor consists of a series of museumlike ordened spaces, offering varying views of the lake and the surroundings. The overall glass facade folds itself almost invisibly around the spaces and creates a contour which together with the overhanging superstructure alllows for varying incidence of light. At the outside, back from the glass facade, there are cloths which can be pulled up. The cloths not only screen from solar heat, they create a covered and screened off terrace too.

The wooden box on top has several big openings in it. In the centre of the house there is an empty space with a skylight and all four facades have a large window. At the two ends of the superstructure are the bedrooms with a maximal view of the surrounding nature.

Sunblinds, developed by our own, screen from sunlight and solar heat. The sunblinds, made of horizontal slats, move like shutters. Because they consist of two parts with a bend in the middle, the shutters when opened raise like porches above the glass facade. The paintings and sculptures can be exhibited in the centre of the house around the empty space. The empty space unites spatially ground floor and top floor and the skylight allows daylight to enter both floors.

Architect: Paul de Ruiter
Project Architect: Paul de Ruiter
Project Team: Noud Paes, Willem Jan Landman, Helga Traksel, Dieter Blok, Willeke Smit
Landscape design: Copijn
Construction Advisor: Bouwtechnisch adviesbureau J.L. Croes
Installations: Wahlen & Jongkind
Contractor: Van Scheppingen Bouw
Constructed Area: 340 sqm
Photographs: Pieter Kers