Sports Center

Wellness Sky Fitness Center in Belgrade, Serbia by 4of7

Belgrade Fitness Center Architecture Design Belgrade Fitness Center Inside View Belgrade Fitness Center Inside Window Glass Facade Belgrade Fitness Center Interior Design Photo Belgrade Fitness Center Modern Interior Setting Belgrade Fitness Center Upper Level Building Viewed From Below Belgrade Fitness Center Ceiling Plan Belgrade Fitness Center Triangle Floorplan

The constructing named ‘Danube Flower’ was constructed some thirty-five years ago to become a landmark at Belgrade waterfront. It used to accommodate an unique restaurant which was a phase of a bigger leisure centre available to the general public.

For the size of fifteen years constructing was not in operation and has deteriorated significantly. In some ways the constructing is specific but above serious about its synthesis between architectural and structural reasoning. The main quantity of the construction, triangular in plan, is accelerated some fifteen meters above the river and the bottom stage with the pedestrian esplanade.

It is supported completely by the valuable core which comprises two elevator shafts and double spiral staircase. Cantilevers are attaining out some twelve meters giving a levitating feel to the constructing . In addition yet another structural move is an important for seamless interplay between exterior and inside of the construction. Concrete floor-slab and ceiling shell must not related at the perimeter of the constructing, taking into account the continuity of the glass façade to the whole extent.

Uninterrupted glass strip, with the overall size of 150 meters, is wrapping across the constructing to provide consistent presence of the Danube River in the inner , with sweeping views attaining far out, both upstream and downstream. Together with the shopper group , already reputed for its high-end gym and spa in the town centre, we've formulated a venture transient selling active standard of living.

We have outlined the Sky Wellness idea suggesting that position must be mild and spacious in order that visitor s must be getting an influence of coming into a cloud on arrival. In response we've opted for reflective resin floor finishes all the way through and semi translucent Barrisol stretched ceiling; both aiming to show sleek kinds of Technogym coaching tools in the open plan association.

Originally, constructing was planed on the grid of 7.3m equilateral triangles which outlined its group al and structural regularity, but with the complete ly numerous transient now we were on the lookout for a transformation. Defining moment of the brand new spatial expression is the ceiling.

Its design is the sequence of geometric transformations and subdivision utilized to the unique grid. As a consequence, roughly 390 backlit panels with the finite model in form and size are suspended from the triangular metal constructing. 4of7 works in affiliation with London based company ‘superfusionlab‘.

Architects: 4of7
Design Team: Djordje Stojanovic, Vlada Pavlovic, Slavko Milanovic
Construction Area: 1,100 sqm
Photographs: Ana Kostic